Calalou

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 2174
Calalou
fot. barron / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 1 kg bakłażanów
  • 50 dkg fasolki szparagowej ( może być z puszki)
  • 2 cebule
  • 50 g oleju sojowego
  • 1 duża łyżka mąki
  • 2 łyżeczki pasty pomidorowej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pół łyżeczki mielonej papryki
  • sól

Opis przygotowania:

Bakłażany umyć, obrać ze skory i pokroić na plastry. Obrać cebulę, pokroić w plastry i przysmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać mąkę i lekko zrumienić, a następnie wlać pół szklanki wody wymieszanej z pastą pomidorową i zagotować. Dodać do tego obrane bakłażany i gotować na małym ogniu około 30 minut. Fasolkę szparagową umyć, poodcinać końcówki, pokroić na kawałki i dodać do całości. Gotować jeszcze 5 minut, doprawić do smaku solą, papryką, tymiankiem i od razu podawać.

Komentarze (0)