Bombe glacée
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1664
Składniki:
- 400 g lodów kakaowych
- 400 g lodów waniliowych
- 250 g gorzkiej czekolady
- 6 gotowych bez wyborowych
- 1 łyżeczka mielonej kawy
Opis przygotowania:
Bezy przełożyć do odpowiedniej foremki i oprószyć je mieloną kawą. Następnie lody kakaowe i waniliowe zmieszać razem se sobą i nałożyć na oprószone wcześniej kawą bezy. Całość dokładnie wyrównać łopatką tak, aby forma była dobrze wypełniona i wstawić do zamrażalnika na 2 godziny. Po tym czasie wyciągnąć z zamrażalnika oraz formy i wyłożyć na talerz. Następnie czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przesypać do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Rozpuszczoną masą polać całość, po czym wszystko ponownie włożyć do zamrażalnika i pozostawić do zastygnięcia czekolady.
Komentarze (0)