Bombe glacée

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1402
Bombe glacée
fot. WhatamIdoing (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 400 g lodów kakaowych
  • 400 g lodów waniliowych
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 6 gotowych bez wyborowych
  • 1 łyżeczka mielonej kawy

Opis przygotowania:

Bezy przełożyć do odpowiedniej foremki i oprószyć je mieloną kawą. Następnie lody kakaowe i waniliowe zmieszać razem se sobą i nałożyć na oprószone wcześniej kawą bezy. Całość dokładnie wyrównać łopatką tak, aby forma była dobrze wypełniona i wstawić do zamrażalnika na 2 godziny. Po tym czasie wyciągnąć z zamrażalnika oraz formy i wyłożyć na talerz. Następnie czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przesypać do rondla i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Rozpuszczoną masą polać całość, po czym wszystko ponownie włożyć do zamrażalnika i pozostawić do zastygnięcia czekolady.

Komentarze (0)