Bisteeya
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1257
Składniki:
- 250 g mrożonego ciasta francuskiego
- 1 szklanka letniej wody
- Farsz:
- 20 g suszonych daktyli
- 20 g mielonych migdałów
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki wody
- 1 czerwona cebula
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 0,5 łyżeczki cukru brązowego
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
- szczypta mielonego szafranu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Ciasto francuskie rozmrozić, rozłożyć na stolnicy i wysmarować letnią woda. Przygotować farsz: piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Daktyle sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru, usunąć pestki, a miąższ pokroić w drobną kostkę. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych składników dodać pokrojone wcześniej mięso, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, szafranu i lekko zrumienić. Potem dodać do tego cynamon, imbir, mieloną paprykę chili, suszoną kolendrę, mielone migdały oraz pokrojone daktyle. Całość dokładnie wymieszać i zalać 2 łyżkami wody. Doprawić do smaku cukrem oraz szczypta soli, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na wysmarowane wodą ciasto. Z wszystkiego uformować ręcznie małe bułki i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Wierzchy bułek również wysmarować letnia wodą, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)