Bindaetteok

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1566

Składniki:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
  • 2 szklanki fasoli mung
  • 2 zielone papryczki chili
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osaczyć z wody. Papryczkę chili pozbawić nasion i przekroić na połowy. Fasole mung przełożyć do rondla, zalać ją lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Odcedzoną przełożyć do miksera. Następnie kapustę białą pokroić na małe kawałki i dodać do fasoli w mikserze. Oba składniki zalać olejem sezamowym, dodać do tego obrany ze skóry czosnek, po czym całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonym kminkiem i zmiksować na jednolitą masę. Do zmiksowanych składników wbić jajko, wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć łyżką na rozgrzany mocno olej na patelni. Dodać do tego jeszcze przekrojoną wcześniej paprykę chili. Smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor z obu stron, po czym gotowe ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)