Bindaetteok
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1699
Składniki:
- 4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
- 2 szklanki fasoli mung
- 2 zielone papryczki chili
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Papryczkę chili pozbawić nasion i przekroić na połowy. Fasole mung przełożyć do rondla, zalać ją lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawała i moczyć przez 40 minut. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Odcedzoną przełożyć do miksera. Następnie kapustę białą pokroić na małe kawałki i dodać do fasoli w mikserze. Oba składniki zalać olejem sezamowym, dodać do tego obrany ze skóry czosnek, po czym całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, mielonym kminkiem i zmiksować na jednolitą masę. Do zmiksowanych składników wbić jajko, wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć łyżką na rozgrzany mocno olej na patelni. Dodać do tego jeszcze przekrojoną wcześniej paprykę chili. Smażyć na średnim ogniu na rumiany kolor z obu stron, po czym gotowe ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)