Bika Ambon

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1716
Bika Ambon
fot. Midori / CC-BY 3.0

Składniki:

  • 1 łyżka masła do wysmarowania blach do pieczenia
  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 200 g mąki z tapioki
  • 200 g cukru
  • 15 g drożdży instant
  • 4 jajka
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Do do rondla przesypać 100 g mąki pszennej, 1 łyżeczkę cukru, dodać drożdże i wlać do tego 100 ml mleka kokosowego. Całość rozmieszać oraz rozetrzeć łyżeczką i odstawić na 5 minut w cieple miejsce. Następnie białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę, natomiast żółtka utrzeć z cukrem do białości. Do utartych żółtek dodać pozostałą mąkę pszenną, roztarte wcześniej drożdże i pozostały cukier. Wymieszać, aby powstała jednolita masa. Do powstałej masy wlać ekstrakt waniliowy, dodać pianę z białek i wsypać mąkę z tapioki oraz szczyptę soli. Całość dokładnie zmiksować mikserem i przelać na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia. Wszystko posypać mielonym cynamonem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Komentarze (0)