Bika Ambon
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1716
Składniki:
- 1 łyżka masła do wysmarowania blach do pieczenia
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 300 ml mleka kokosowego
- 200 g mąki z tapioki
- 200 g cukru
- 15 g drożdży instant
- 4 jajka
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Do do rondla przesypać 100 g mąki pszennej, 1 łyżeczkę cukru, dodać drożdże i wlać do tego 100 ml mleka kokosowego. Całość rozmieszać oraz rozetrzeć łyżeczką i odstawić na 5 minut w cieple miejsce. Następnie białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę, natomiast żółtka utrzeć z cukrem do białości. Do utartych żółtek dodać pozostałą mąkę pszenną, roztarte wcześniej drożdże i pozostały cukier. Wymieszać, aby powstała jednolita masa. Do powstałej masy wlać ekstrakt waniliowy, dodać pianę z białek i wsypać mąkę z tapioki oraz szczyptę soli. Całość dokładnie zmiksować mikserem i przelać na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia. Wszystko posypać mielonym cynamonem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na złoty kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)