Bicol Express

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1091
Bicol Express
fot. Raymund Macaalay / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 600 g surowego boczku
  • 6 zielonych papryczek chili
  • 3 łyżki pasty krewetkowej
  • 3 szklanki mleka kokosowego
  • 3 ząbki czosnki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona cebula
  • sól
  • pieprz czarny świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Paprykę chili umyć i pokroić w cienkie plastry. Boczek surowy pokroić na małe kawałki. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojony wcześniej boczek oraz połowę papryki chili (drugą połowę papryki pozostawić do posypania nią potrawy). Składniki w rondlu wymieszać i smażyć do chwili, aż boczek zacznie się rumienić. Wtedy wlać do tego mleko kokosowe, dodać pastę krewetkową, całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz świeżo mielonego pieprzu czarnego, wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy boczek zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia przełożyć na talerz i posypać pozostawioną drugą połową pokrojonej papryki chili.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów