Bicol Express
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1225
Składniki:
- 600 g surowego boczku
- 6 zielonych papryczek chili
- 3 łyżki pasty krewetkowej
- 3 szklanki mleka kokosowego
- 3 ząbki czosnki
- 2 łyżki oleju
- 1 czerwona cebula
- sól
- pieprz czarny świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Paprykę chili umyć i pokroić w cienkie plastry. Boczek surowy pokroić na małe kawałki. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników dodać pokrojony wcześniej boczek oraz połowę papryki chili (drugą połowę papryki pozostawić do posypania nią potrawy). Składniki w rondlu wymieszać i smażyć do chwili, aż boczek zacznie się rumienić. Wtedy wlać do tego mleko kokosowe, dodać pastę krewetkową, całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz świeżo mielonego pieprzu czarnego, wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy boczek zmięknie, wszystko ściągnąć z ognia przełożyć na talerz i posypać pozostawioną drugą połową pokrojonej papryki chili.
Komentarze (0)