Bhakri

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 652
Bhakri
fot. Hemal0105 (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:

Mąkę pszenną przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Dodać do tego masło klarowane, wlać olej i wyrobić gładkie ciasto. Podzielić je na równe kawałki, po czym każdy kawałek ciasta rozwałkować na grubość 0,7 mm i przełożyć go na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Wszystko smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zacznie się rumienić z obu stron. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i przestudzić.

Komentarze (0)