Bento
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3655
Składniki:
- 10 dag żółtej fasolki szparagowej
- 4 szparagi zielone
- 4 kotlety sojowe
- 4 rzodkiewki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 buraki czerwone
- 2 plastry żółtego sera
- 1 szklanka ryżu
- 1 mango
- 1 brokuł
- 1 listek nori
- 1 zielony ogórek
- sól
Opis przygotowania:
Liść nori sparzyć wrzątkiem, osączyć z wody i wyłożyć nim dno miseczki. Warzywa i owoce umyć i osączyć z wody. Ogórka obrać ze skóry i pokroić w słomkę. Brokuła podzielić na różyczki, ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić. Buraki czerwone zalać wodą, ugotować do miękkości, odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w słomkę. Fasolkę szparagową oraz szparagi pokroić na połowy, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować i odcedzić. Mango obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na kawałki. Wszystkie pokrojone warzywa, rzodkiewki i mango przełożyć na liść nori. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do składników. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać do niej kotlety sojowe i smażyć na złoty kolor. Usmażone dodać do ryżu. Całość udekorować żółtym serem, pokrojoną marchewką oraz małymi kawałeczkami nori.
Komentarze (0)