Bauernfrühstück

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1472
Bauernfrühstück
fot. Kobako (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.5

Składniki:

  • 200 g szynki wędzonej w plastrach
  • 6 jaj
  • 6 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • oliwa z oliwek do głębokiego smażenia
  • natka zielone pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki pokroić na duże kawałki. Następnie rozgrzać mocno 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni. Jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, wsypać szczyptę soli oraz pieprzu i dobrze roztrzepać widelcem. Po roztrzepaniu przelać je na rozgrzaną oliwę na patelni. Jajka smażyć do chwili, aż się dobrze zetną, na średnim ogniu. Wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz.

Rozgrzać mocno oliwę w rondlu i wrzucić do niej pokrojoną cebule, ziemniaki i szynę plastrach. Smażyć do miękkości ziemniaków, wówczas ściągnąć je z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na usmażonych wcześniej jajkach na talerzu.

Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli i posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)