Bauernfrühstück
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1472
Składniki:
- 200 g szynki wędzonej w plastrach
- 6 jaj
- 6 ziemniaków
- 2 cebule
- 0,5 szklanki mleka 2%
- oliwa z oliwek do głębokiego smażenia
- natka zielone pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Ziemniaki pokroić na duże kawałki. Następnie rozgrzać mocno 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni. Jajka wbić do kubka, wlać do nich mleko, wsypać szczyptę soli oraz pieprzu i dobrze roztrzepać widelcem. Po roztrzepaniu przelać je na rozgrzaną oliwę na patelni. Jajka smażyć do chwili, aż się dobrze zetną, na średnim ogniu. Wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz.
Rozgrzać mocno oliwę w rondlu i wrzucić do niej pokrojoną cebule, ziemniaki i szynę plastrach. Smażyć do miękkości ziemniaków, wówczas ściągnąć je z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na usmażonych wcześniej jajkach na talerzu.
Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli i posypać natką zielonej pietruszki.
Rozgrzać mocno oliwę w rondlu i wrzucić do niej pokrojoną cebule, ziemniaki i szynę plastrach. Smażyć do miękkości ziemniaków, wówczas ściągnąć je z ognia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na usmażonych wcześniej jajkach na talerzu.
Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)