Bamies

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2202
Bamies
fot. Robert Kindermann (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.5

Składniki:

  • 300 g pomidorów z puszki bez skóry
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 kg okry
  • 1 cebula
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 szklanki octu jabłkowego
  • 0,5 szklanki przegotowanej, przestudzonej wody
  • 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Okrę umyć, osączyć z wody, odciąć końcówki i przełożyć do rondla. Następnie zasypać ja cukrem, zlać octem, przegotowaną wodą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcedzić. Cebule obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanej mocno oliwie w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać namoczoną wcześniej okrę i pomidory z puszki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać do tego suszony rozmaryn, po czym wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości składników na średnim ogniu. Kiedy zmiękną wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)