Bamies
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2202
Składniki:
- 300 g pomidorów z puszki bez skóry
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 kg okry
- 1 cebula
- 1 łyżka cukru
- 0,5 szklanki octu jabłkowego
- 0,5 szklanki przegotowanej, przestudzonej wody
- 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Okrę umyć, osączyć z wody, odciąć końcówki i przełożyć do rondla. Następnie zasypać ja cukrem, zlać octem, przegotowaną wodą i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcedzić. Cebule obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na rozgrzanej mocno oliwie w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać namoczoną wcześniej okrę i pomidory z puszki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dodać do tego suszony rozmaryn, po czym wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości składników na średnim ogniu. Kiedy zmiękną wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)