Baicoli
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1246
Składniki:
- Na pierwsze ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 25 g drożdży piwnych
- 0,5 szklanki letniej wody
- Na drugie ciasto:
- 700 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 200 g masła
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 0,5 szklanki ciepłego mleka 2%
Opis przygotowania:
Przygotować pierwsze ciasto: mąkę przesypać do miski. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i przelać je do miski z mąką. Z całości zagnieść gładkie ciasto, po czym odstawić je na 30 minut do wyrośnięcia w cieple miejsce.
Przygotować drugie ciasto: mąkę przesypać do miski, wymieszać z cukrem, wlać do tego cieple mleko oraz ekstrakt waniliowy, dodać masło i zagnieść gładkie ciasto.
Następnie oba ciasta połączyć ze sobą i wyrabiać ręcznie przez 10 minut. Z wyrobionego ciasta uformować jedną, długą bułkę o owalnym kształcie, przełożyć ja na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie zabrać serwetkę, natomiast blachę z bułką wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu, wyłączyć piekarnik, a bułki nie wyciągać z niego i przestudzić. Kiedy przestygnie, bułkę wyciągnąć z piekarnika i ostrym nożem pokroić na cienkie kromki.
Przygotować drugie ciasto: mąkę przesypać do miski, wymieszać z cukrem, wlać do tego cieple mleko oraz ekstrakt waniliowy, dodać masło i zagnieść gładkie ciasto.
Następnie oba ciasta połączyć ze sobą i wyrabiać ręcznie przez 10 minut. Z wyrobionego ciasta uformować jedną, długą bułkę o owalnym kształcie, przełożyć ja na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie zabrać serwetkę, natomiast blachę z bułką wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu, wyłączyć piekarnik, a bułki nie wyciągać z niego i przestudzić. Kiedy przestygnie, bułkę wyciągnąć z piekarnika i ostrym nożem pokroić na cienkie kromki.
Komentarze (0)