Baicoli

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1246
Baicoli
fot. Semolo75 (Wikimedia Commons) / domena publiczna

Składniki:

  • Na pierwsze ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 25 g drożdży piwnych
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Na drugie ciasto:
  • 700 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka 2%

Opis przygotowania:

Przygotować pierwsze ciasto: mąkę przesypać do miski. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i przelać je do miski z mąką. Z całości zagnieść gładkie ciasto, po czym odstawić je na 30 minut do wyrośnięcia w cieple miejsce.

Przygotować drugie ciasto: mąkę przesypać do miski, wymieszać z cukrem, wlać do tego cieple mleko oraz ekstrakt waniliowy, dodać masło i zagnieść gładkie ciasto.

Następnie oba ciasta połączyć ze sobą i wyrabiać ręcznie przez 10 minut. Z wyrobionego ciasta uformować jedną, długą bułkę o owalnym kształcie, przełożyć ja na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie zabrać serwetkę, natomiast blachę z bułką wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu, wyłączyć piekarnik, a bułki nie wyciągać z niego i przestudzić. Kiedy przestygnie, bułkę wyciągnąć z piekarnika i ostrym nożem pokroić na cienkie kromki.

Komentarze (0)