Ba-wan

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 700
Ba-wan
fot. Takoradee (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 200 ml ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • Ciasto:
  • 200 g skrobi kukurydzianej
  • 200 g skrobi ziemniaczanej
  • 200 g mąki ryżowej:
  • 1 szklanka letniej wody
  • Farsz:
  • 300 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 100 g grzybów shitake
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki pędów bambusa
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)
  • pęczek szczypiorku

Opis przygotowania:

Szczypiorek oraz grzyby umyć i odsączyć z wody.

Przygotować ciasto: na stolnicę przesypać skrobię kukurydzianą i ziemniaczaną oraz mąkę ryżową. Wlać do tego wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.

Przygotować farsz: piersi z kurczaka pokroić w drobna kostkę. Łopatkę wieprzową pokroić na male kawałki. Następnie czosnek obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Grzyby shitake oczyścić, pokroić drobno i dodać do smażonego czosnku. Następnie dodać do tego pokrojone mięso z kurczaka i wieprzową łopatkę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dodać do tego serca palm, posiekany drobno szczypiorek i smażyć na średnim ogniu do miękkości mięsa. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na wycięte krążki z ciasta.

Następnie wszystko zakręcić w sakiewki i włożyć do rondla z 1,5 l gotującej się wody. Gotować przez 3 minuty, po czym wyciągnąć z wody łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. Sos sojowy zmieszać w kubku z octem ryżowym i cukrem, po czym zalać nim potrawę.

Komentarze (0)