Ba-wan
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 806
Składniki:
- 200 ml ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- Ciasto:
- 200 g skrobi kukurydzianej
- 200 g skrobi ziemniaczanej
- 200 g mąki ryżowej:
- 1 szklanka letniej wody
- Farsz:
- 300 g łopatki wieprzowej bez kości
- 100 g grzybów shitake
- 2 piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki pędów bambusa
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz czarny (mielony)
- pęczek szczypiorku
Opis przygotowania:
Szczypiorek oraz grzyby umyć i odsączyć z wody.
Przygotować ciasto: na stolnicę przesypać skrobię kukurydzianą i ziemniaczaną oraz mąkę ryżową. Wlać do tego wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować farsz: piersi z kurczaka pokroić w drobna kostkę. Łopatkę wieprzową pokroić na male kawałki. Następnie czosnek obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Grzyby shitake oczyścić, pokroić drobno i dodać do smażonego czosnku. Następnie dodać do tego pokrojone mięso z kurczaka i wieprzową łopatkę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dodać do tego serca palm, posiekany drobno szczypiorek i smażyć na średnim ogniu do miękkości mięsa. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na wycięte krążki z ciasta.
Następnie wszystko zakręcić w sakiewki i włożyć do rondla z 1,5 l gotującej się wody. Gotować przez 3 minuty, po czym wyciągnąć z wody łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. Sos sojowy zmieszać w kubku z octem ryżowym i cukrem, po czym zalać nim potrawę.
Przygotować ciasto: na stolnicę przesypać skrobię kukurydzianą i ziemniaczaną oraz mąkę ryżową. Wlać do tego wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 5 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować farsz: piersi z kurczaka pokroić w drobna kostkę. Łopatkę wieprzową pokroić na male kawałki. Następnie czosnek obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Grzyby shitake oczyścić, pokroić drobno i dodać do smażonego czosnku. Następnie dodać do tego pokrojone mięso z kurczaka i wieprzową łopatkę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, dodać do tego serca palm, posiekany drobno szczypiorek i smażyć na średnim ogniu do miękkości mięsa. Wtedy wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na wycięte krążki z ciasta.
Następnie wszystko zakręcić w sakiewki i włożyć do rondla z 1,5 l gotującej się wody. Gotować przez 3 minuty, po czym wyciągnąć z wody łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. Sos sojowy zmieszać w kubku z octem ryżowym i cukrem, po czym zalać nim potrawę.
Komentarze (0)