Awameh

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 999
Awameh
fot. Ranbar (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki ciepłej wody do roztarcia drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki cukru do roztarcia drożdży
  • szczypta soli
  • Syrop:
  • 3 łyżki wody z kwiatu pomarańczy
  • 2 szklanki wody
  • 1 wyciśnięta łyżka soku z cytryny

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: drożdże zalać 2 łyżkami wody w kubku, wsypać do nich cukier i dobrze rozetrzeć. Roztarte pozostawić na 10 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie mąkę przesypać do miski i wymieszać z cukrem i szczyptą soli. Wlać do tego roztarte wcześniej drożdże, letnią wodę i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować w jeden, długi rulon, po czym pokroić go na równe kawałki i uformować z nich małe kulki ręcznie. Wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu kulki wyciągnąć i osączyć z oleju.

Przygotować syrop: wodę przelać do rondla, wlać do niej wodę z kwiatu pomarańczy, sok z cytryny, dobrze wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i póki jest gorący - zanurzyć w nim usmażone wcześniej kulki z ciasta. Gotowe wyciągnąć z syropu i przełożyć do miski.

Komentarze (0)