Awameh
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1095
Składniki:
- olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki ciepłej wody do roztarcia drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 0,5 łyżeczki cukru do roztarcia drożdży
- szczypta soli
- Syrop:
- 3 łyżki wody z kwiatu pomarańczy
- 2 szklanki wody
- 1 wyciśnięta łyżka soku z cytryny
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże zalać 2 łyżkami wody w kubku, wsypać do nich cukier i dobrze rozetrzeć. Roztarte pozostawić na 10 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie mąkę przesypać do miski i wymieszać z cukrem i szczyptą soli. Wlać do tego roztarte wcześniej drożdże, letnią wodę i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować w jeden, długi rulon, po czym pokroić go na równe kawałki i uformować z nich małe kulki ręcznie. Wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu kulki wyciągnąć i osączyć z oleju.
Przygotować syrop: wodę przelać do rondla, wlać do niej wodę z kwiatu pomarańczy, sok z cytryny, dobrze wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i póki jest gorący - zanurzyć w nim usmażone wcześniej kulki z ciasta. Gotowe wyciągnąć z syropu i przełożyć do miski.
Przygotować syrop: wodę przelać do rondla, wlać do niej wodę z kwiatu pomarańczy, sok z cytryny, dobrze wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i póki jest gorący - zanurzyć w nim usmażone wcześniej kulki z ciasta. Gotowe wyciągnąć z syropu i przełożyć do miski.
Komentarze (0)