Arem-arem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 679
Składniki:
- 600 g mielonego mięsa wołowego
- 4 liście bananowca
- 2 szklanki kleistego ryżu
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 czerwone papryczki chili
- 2 gotowane marchewki
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1 szklanka wrzącej wody
- sól
- pieprz czarny (mielony)
Opis przygotowania:
Liście bananowca sparzyć wrzącą wodą i odsączyć z jej nadmiaru. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, potem przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i przełożyć go na liście bananowca. Rozgrzać olej na patelni i dodać do niego pozbawioną nasion i pokrojoną drobno papryczkę chili. Papryczkę smażyć do chwili, aż się zeszkli. Wtedy dodać do niej mięso mielone. Doprawić je do smaku szczyptą soli, pieprzu, po czym dodać do tego ugotowaną pokrojoną drobno marchew i smażyć razem do chwili, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy ściągnąć z ognia. Do usmażonego mięsa z warzywami wbić jajko, wsypać bułkę tartą, dobrze wymieszać, po czym przełożyć to na ryż na liściu bananowca. Wszystko dokładnie zawinąć w rulony i przełożyć na sito do naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Od czasu zagotowania wody w naczyniu wszystko gotować na parze przez 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć z naczynia i przełożyć na talerz
Komentarze (0)