Anpan

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3640
Anpan
fot. katorisi / CC-BY 3.0

Składniki:

  • 1 białko jajka
  • 1 łyżka mąki do podsypania ciasta
  • Ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 30 g masła
  • 25 g drożdży
  • 25 g cukru
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 250 g fasoli azuki
  • 2 szklanki cukru
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować nadzienie: fasolę umyć, przełożyć do rondla, zalać ją 3 szklankami wody i moczyć przez 1 godzinę. Po tym czasie postawić na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 10 minut. Następnie fasolę odcedzić, ponownie zalać ją 4 szklankami wody i gotować na małym ogniu do miękkości. Kiedy zmięknie, odlać z tego około 3 szklanki wody, potem składniki w rondlu zasypać cukrem i gotować je do chwili odparowania wody. Wtedy całość ściągnąć z ognia i dobrze utłuc tłuczkiem na jednolitą masę.

Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do kubka, zalać je ciepłym mlekiem, wsypać do tego 1 łyżeczkę cukru i rozetrzeć. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło, wlać roztarte drożdże i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać mąką, podzielić na 4 równe kawałki i rozwałkować je na okrągłe placki o grubość 3 mm. Na środek rozwałkowanych placków nałożyć przygotowane wcześniej nadzienie i całość zlepić ręcznie.

Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Górę wysmarować białkiem jajka, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i przestudzić.

Komentarze (0)