Anpan
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3640
Składniki:
- 1 białko jajka
- 1 łyżka mąki do podsypania ciasta
- Ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 100 ml ciepłego mleka
- 30 g masła
- 25 g drożdży
- 25 g cukru
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 250 g fasoli azuki
- 2 szklanki cukru
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować nadzienie: fasolę umyć, przełożyć do rondla, zalać ją 3 szklankami wody i moczyć przez 1 godzinę. Po tym czasie postawić na średnim ogniu, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 10 minut. Następnie fasolę odcedzić, ponownie zalać ją 4 szklankami wody i gotować na małym ogniu do miękkości. Kiedy zmięknie, odlać z tego około 3 szklanki wody, potem składniki w rondlu zasypać cukrem i gotować je do chwili odparowania wody. Wtedy całość ściągnąć z ognia i dobrze utłuc tłuczkiem na jednolitą masę.
Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do kubka, zalać je ciepłym mlekiem, wsypać do tego 1 łyżeczkę cukru i rozetrzeć. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło, wlać roztarte drożdże i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać mąką, podzielić na 4 równe kawałki i rozwałkować je na okrągłe placki o grubość 3 mm. Na środek rozwałkowanych placków nałożyć przygotowane wcześniej nadzienie i całość zlepić ręcznie.
Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Górę wysmarować białkiem jajka, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i przestudzić.
Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do kubka, zalać je ciepłym mlekiem, wsypać do tego 1 łyżeczkę cukru i rozetrzeć. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać z pozostałym cukrem i szczyptą soli. Do wymieszanych składników dodać masło, wlać roztarte drożdże i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę, podsypać mąką, podzielić na 4 równe kawałki i rozwałkować je na okrągłe placki o grubość 3 mm. Na środek rozwałkowanych placków nałożyć przygotowane wcześniej nadzienie i całość zlepić ręcznie.
Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Górę wysmarować białkiem jajka, po czym wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i przestudzić.
Komentarze (0)