Anman
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2309
Składniki:
- 200 g czerwonej fasoli azuki
- 0,5 szklanki brażowego cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- Na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 g drożdży
- 0,5 szklanki letniej wody
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Fasolę zuki zalać 4 szklankami wody i moczyć przez 4 godziny. Następnie namoczoną fasolę postawić na średnim ogniu i gotować do miękkości. Kiedy fasola zmięknie, wsypać do tego cukier brązowy oraz sól, po czym wlać 1 szklankę zimnej wody i ponownie zagotować na średnim ogniu. Zagotowane składniki odcedzić, a ugotowaną fasolę ubić tłuczkiem na jednolitą masę. Ubitą masę doprawić do smaku szczyptą soli i dokładnie wymieszać.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże i z całości zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta urwać równe kawałki i uformować z nich bułki. W uformowanych bułkach zrobić wgniecenie ręką i nałożyć na nie masę fasolową. Całość dokładnie zlepić ręcznie i przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą.
Bułki od chwili zagotowania wody gotować przez 20 minut. Ugotowane ściągnąć z sita i wyłożyć na talerz.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże i z całości zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta urwać równe kawałki i uformować z nich bułki. W uformowanych bułkach zrobić wgniecenie ręką i nałożyć na nie masę fasolową. Całość dokładnie zlepić ręcznie i przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą.
Bułki od chwili zagotowania wody gotować przez 20 minut. Ugotowane ściągnąć z sita i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)