Anman

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2133
Anman
fot. chidorian / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 g czerwonej fasoli azuki
  • 0,5 szklanki brażowego cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 g drożdży
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Fasolę zuki zalać 4 szklankami wody i moczyć przez 4 godziny. Następnie namoczoną fasolę postawić na średnim ogniu i gotować do miękkości. Kiedy fasola zmięknie, wsypać do tego cukier brązowy oraz sól, po czym wlać 1 szklankę zimnej wody i ponownie zagotować na średnim ogniu. Zagotowane składniki odcedzić, a ugotowaną fasolę ubić tłuczkiem na jednolitą masę. Ubitą masę doprawić do smaku szczyptą soli i dokładnie wymieszać.

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ze szczyptą soli. Do wymieszanej mąki wlać roztarte drożdże i z całości zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta urwać równe kawałki i uformować z nich bułki. W uformowanych bułkach zrobić wgniecenie ręką i nałożyć na nie masę fasolową. Całość dokładnie zlepić ręcznie i przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą.

Bułki od chwili zagotowania wody gotować przez 20 minut. Ugotowane ściągnąć z sita i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)