Amplang

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1289
Amplang
fot. Gunawan Kartapranata (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0

Składniki:

  • 300 g mąki z tapioki
  • 250 g filetów z wędzonej makreli
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki tartej skórki cytrynowej
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Mąkę z tapioki wymieszać z cukrem, tartą skórką cytrynowa i szczyptą soli. Filety z makreli rozdrobnić i dodać do wymieszanych składników. Wbić do tego jajko i z całości wyrobić gładkie ciasto. Zwinąć je w jeden, długi rulon i pokroić go na kawałki o długości 3 cm. Pokrojone kawałki wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na lekko rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)