Amplang
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1449
Składniki:
- 300 g mąki z tapioki
- 250 g filetów z wędzonej makreli
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki tartej skórki cytrynowej
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Mąkę z tapioki wymieszać z cukrem, tartą skórką cytrynowa i szczyptą soli. Filety z makreli rozdrobnić i dodać do wymieszanych składników. Wbić do tego jajko i z całości wyrobić gładkie ciasto. Zwinąć je w jeden, długi rulon i pokroić go na kawałki o długości 3 cm. Pokrojone kawałki wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na lekko rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)