Afelia

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1650
Afelia
fot. Cyprus Tourism CH (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.5

Składniki:

  • 400 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 4 łyżki nasion kolendry
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kg łopatki wieprzowej

Opis przygotowania:

Nasiona kolendry utłuc w moździerzu na jednolitą miazgę. Następnie mięso pokroić w dużą kostkę, przełożyć do miski, zalać winem czerwonym i oprószyć tłuczonymi nasionami kolendry. Całość nakryć folią spożywczą, włożyć do lodówki i trzymać przez 4 godziny. Po tym czasie mięso z winem przelać do rondla, postawić na średnim ogniu i gotować do jego miękkości. Kiedy to nastąpi, wszystko ściągnąć z ognia, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zalać oliwą z oliwek, dobrze wymieszać i przełożyć do miski. Zaraz po tym podawać do spożycia na ciepło.

Komentarze (0)