Afelia
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1650
Składniki:
- 400 ml czerwonego wina wytrawnego
- 4 łyżki nasion kolendry
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 kg łopatki wieprzowej
Opis przygotowania:
Nasiona kolendry utłuc w moździerzu na jednolitą miazgę. Następnie mięso pokroić w dużą kostkę, przełożyć do miski, zalać winem czerwonym i oprószyć tłuczonymi nasionami kolendry. Całość nakryć folią spożywczą, włożyć do lodówki i trzymać przez 4 godziny. Po tym czasie mięso z winem przelać do rondla, postawić na średnim ogniu i gotować do jego miękkości. Kiedy to nastąpi, wszystko ściągnąć z ognia, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zalać oliwą z oliwek, dobrze wymieszać i przełożyć do miski. Zaraz po tym podawać do spożycia na ciepło.
Komentarze (0)