Accras de morue

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1583
Accras de morue
fot. Fanny Schertzer / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 400 g filetów z dorsza
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 0,5 szklanki mleka 2%
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • pieprz czarny (mielony)
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Łodygi selera posiekać drobno. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Filety z dorsza przełożyć do miski, zalać je mlekiem i moczyć przez 15 minut. Po namoczeniu rybę odcisnąć z nadmiary mleka, przemielić przez maszynkę do mięsa i z powrotem przełożyć do miski. Do mielonej ryby dodać pokrojone wszystkie warzywa, wsypać do tego mąkę, suszony tymianek, nasiona kolendry, mieloną paprykę i wbić jajka. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, mielonego czarnego pieprzu i dobrze wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kulki i smażyć je na średnim ogniu w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)