Accras de morue
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1824
Składniki:
- 400 g filetów z dorsza
- 100 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 0,5 szklanki mleka 2%
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- pieprz czarny (mielony)
- sól
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Łodygi selera posiekać drobno. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Filety z dorsza przełożyć do miski, zalać je mlekiem i moczyć przez 15 minut. Po namoczeniu rybę odcisnąć z nadmiary mleka, przemielić przez maszynkę do mięsa i z powrotem przełożyć do miski. Do mielonej ryby dodać pokrojone wszystkie warzywa, wsypać do tego mąkę, suszony tymianek, nasiona kolendry, mieloną paprykę i wbić jajka. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, mielonego czarnego pieprzu i dobrze wyrobić ręcznie. Z wyrobionych składników uformować małe kulki i smażyć je na średnim ogniu w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na rumiany kolor. Po usmażeniu ściągnąć z ognia, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)