Ciekawe artykuły
WięcejCzy sól jest szkodliwa?
Korzysta się z niej od wieków. Jej znane początki sięgają 3000 r. p.n.e., kiedy to w Egipcie korzystano z niej w celu konserwacji mięs. Około 300 lat później Chińczycy udoskonalili sposób pozyskiwania soli, której znali...
Czytaj dalejSpór o ziarna: czym są produkty pełnoziarniste dla naszego organizmu?
Żeby odpowiedzieć na pytanie o to, jaki skutek dla naszego organizmu mają pełnoziarniste treści zbóż należałoby po prostu wyeliminować ze swojej diety na jakiś czas te elementy i sprawdzić, jak organizm zareaguje na brak ziaren,...
Czytaj dalejJedzmy kasze, bo warto!
Znane od wieków stanowiły podstawę żywieniową ludności całego świata. Często gościły na stołach ubogich, prostych ludzi, ale doceniali je także zamożni władcy – królowały w jadłospisie Kazimierza Wielkiego czy Władysława Jagiellończyka. To wszystko dzięki dużemu...
Czytaj dalejPaprykowe ciekawostki
Niskokaloryczna i bogata w witaminy, słodka i ostra, łatwo dostępna, smaczna i chrupiąca, nadająca się niemalże do wszystkiego papryka posiada arsenał wartości odżywczych. Ile tak naprawdę wiemy o tym ciekawym warzywie?
Czytaj dalej