Ciekawe artykuły
WięcejPięć sposobów na większą ilość energii
Wraz z pierwszym szkolnym dzwonkiem powoli przechodzimy w stan jesiennego marazmu. Jest to okres, w którym po wakacyjnych harcach nastaje szara rzeczywistość. Za oknem siwo, pada deszcz, a pracy, nauki i zajęć co niemiara. Z...
Czytaj dalejTajemniczy goździk
Goździk jest stałym bywalcem w każdej polskiej kuchni. Dzięki swoim specyficznym właściwościom już dawno osiągnął miano przyprawy, która emanuje tajemniczością, a także aromatem. Jego zapach i smak jest wykorzystywany w bardzo wielu dziedzinach. Na szczególne...
Czytaj dalejKwas chlebowy – o napoju i upojeniu
Kwas chlebowy jest napojem naturalnym, powstającym poprzez fermentację chleba z dodatkiem cukru lub owoców. Jego gorzki smak zawiera w sobie wspomnienie dobrego piwa, ale także historię Słowian, którzy pili i ważyli go już w X...
Czytaj dalejLecznicze właściwości cynamonu
Cynamon jest jedną z najstarszych przypraw świata, znaną już od czasów starożytnych, kiedy to uważano proszek uzyskiwany z drzewa wiecznie zielonego za cenniejszy od złota. Paradoksem jest w związku z tym fakt, że nauka dopiero...
Czytaj dalej