Ciekawe artykuły
WięcejRady dla osób prowadzących siedzący tryb życia
Obecnie coraz więcej ludzi aktywnych zawodowo wykonuje pracę umysłową. Taka forma pracy występuje zazwyczaj w postaci siedzącej. I tak oto człowiek przez kilka długich godzin dziennie skazuje swoje ciało na brak ruchu. Taka bierność bardzo...
Czytaj dalejCebula - płacz, który leczy
Cebula od wieków wzrusza spożywających ją ludzi. Tyle tylko, że nierzadko człowiek płacze nie zdając sobie sprawy ze wspaniałości tego warzywa, które uratowało w 2009 roku mieszkańców Ukrainy przed epidemią grypy i tam też ma...
Czytaj dalej10 powodów, dla których warto spożywać warzywa strączkowe
Badania historyczne dowodzą, że jednym z pierwszych pokarmów ludzkości i podstawą żywieniową całego świata były nasiona roślin strączkowych. Nasiona bobu zjadano już w epoce kamienia. Niemniej ważną jest soczewica, o której to wspomniano w Piśmie...
Czytaj dalejMniszek lekarski (pospolity) - zastosowanie w kuchni i medycynie
Mniszka lekarskiego zna każdy. Potocznie często nazywany jest mleczem (błędnie) lub dmuchawcem (po przekwitnięciu). Jednak mało kto wie, że ma on szerokie zastosowanie w kuchni, medycynie a także w innych dziedzinach życia.
Czytaj dalej