Smakowity.pl

Pork pie

Autor:

Przepisów: 2967

Ocena:

(średnia: 0.00, 0 głosów)

Trudność:

trudny

Czas:

Porcje:

3-4 os.

Składniki

  • Na ciasto:
  • 450 g mąki pszennej
  • 100 g smalcu
  • 50 ml mleka
  • 50 ml wody
  • 1 białko jajka do wysmarowania ciasta
  • Na galaretę:
  • 400 g kości wieprzowych
  • 2 nóżki świńskie
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • garść świeżego tymianku
  • garść natki zielonej pietruszki
  • woda do zalania mięsa i kości
  • Na wypełnienie ciasta:
  • 400 g łopatki wieprzowe
  • 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz czarny, mielony
  • 1 cebula

Opis przygotowania

Przygotować galaretę: mięso, kości oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Mięso i kości przełożyć do rondla i zalać je wodą tak, aby nie wystawały. Marchew obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać do zalanego wodą mięsa. Cebulę obrać ze skóry i w całości dodać do składników. Następnie dodać do tego łodygę selera, natkę zielonej pietruszki, tymianek i wsypać pieprz. Gotować na średnim ogniu przez około 3 godziny. Po tym czasie wszystko przecedzić przez sito, zebrać szumowiny z gotowanego wywaru, a sam wywar przelać do rondla. Wywar gotować na zmniejszonym ogniu przez 40 minut. Przygotować wypełnienie: mięso oraz boczek pokroić w drobną kostką, przełożyć do miski, oprószyć szczyptą soli, pieprzu, mielonym zielem angielskim, gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać ręcznie.
Przygotować ciasto: wodę z mlekiem przelać do rondla. Do składników w rondlu dodać smalec i ogrzewać na średnim ogniu do czasu, aż się rozpuści. Wtedy całość ściągnąć z ognia. Mąkę przesypać do miski i wlać do niej składniki z rozpuszczonym smalcem. Ze składników wyrobić gładkie ciasto i rozwałkować je na grubość 5 mm. Rozwałkowane ciasto przełożyć do okrągłej formy do pieczenia ciasta, a z reszty ciasta uformować krążek, którym ciasto zostanie nakryte. Następnie do formy z ciastem przełożyć składniki wypełnienia i całość zlepić krążkiem ciasta. W zlepionym cieście zrobić niewielki otwór, wlać przez niego wywar z gotowanej galarety. Białko jajka roztrzepać widelcem na talerzu, a roztrzepanym wysmarować górę ciasta. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 45 minut. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wstawić do lodówki, aby galaretka wewnątrz ciasta zastygła.

Tagi:wieprzowinapork pie

0 komentarzy

Musisz się najpierw zalogować na swoje konto, aby móc kontynuować.

Rejestracjajeśli nie masz jeszcze konta

Utwórz swoje konto w kilkanaście sekund. Jako zarejestrowany użytkownik będziesz mógł dodawać swoje przepisy, komentować oraz oceniać przepisy innych użytkowników, a także brać udział w ciekawych konkursach kulinarnych.

Zarejestruj się

lub zrób to szybciej