Rolada z indyka, szpinaku i pieczarek w sosie

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 831
Rolada z indyka, szpinaku i pieczarek w sosie
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 350 g mrożonego szpinaku
  • 300 g małych pieczarek
  • 8 łyżek oleju
  • 2 piersi z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • świeży rozmaryn
  • Sos:
  • 4 suszone morele
  • 2 pomarańcze
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Pomarańcze oraz rozmaryn umyć i odsączyć z wody. Szpinak rozmrozić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać rozmrożony szpinak, wsypać do tego zmieloną gałkę muszkatołową. wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu.

Pieczarki obrać z błony, pokroić je w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na drugiej patelni. Do zeszklonych pieczarek wsypać suszony tymianek, doprawić je do smaku szczyptą soli, mielonego czarnego pieprzu, wymieszać, po czym połączyć je ze smażonym wcześniej szpinakiem. Całość jeszcze raz wymieszać i ściągnąć z ognia.

Piersi z indyka rozbić lekko tłuczkiem, oprószyć je solą oraz pieprzem i nałożyć na nie wymieszany szpinak z pieczarkami. Całość zawinąć, związać sznurkiem, przełożyć do brytfanny i skropić pozostałym olejem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i wyłożyć na talerz.

Przygotować sos: z pomarańczy wycisnąć sok. Suszone morele sparzyć wrzącą wodą na sicie, odsączyć z jej nadmiaru i posiekać je drobno. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić go na rozgrzanym oleju. Po zeszkleniu wlać do tego wyciśnięty wcześniej sok z pomarańczy i dodać posiekane drobno morele. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Wtedy ściągnąć z patelni i polać potrawę na talerzu.

Wszystko udekorować świeżym rozmarynem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów