Pierogi z truskawkami i orzechami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 989
Pierogi z truskawkami i orzechami
fot. PeteerS (elements.envato.com)

Składniki:

  • 450 g truskawek
  • 250 g mielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • świeża mięta do dekoracji
  • Ciasto:
  • 700 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Truskawki umyć, odsączyć z wody i obrać je z szypułek. Mielone orzechy zmieszać z cukrem pudrem i przełożyć na talerz.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wbić do niej jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobienie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki szklanką. Na wycięte krążki nałożyć truskawki, a nie nałożyć kolejne krążki z ciasta. Wszystko zlepić i uformować z tego kulki ręcznie.

Wrzucić je do rondla z 1,5 gotującej się wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie kulki odcedzić z wody i dodać do orzechów z cukrem pudrem na talerzu. Wszystko udekorować świeżą miętą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów