Pierogi z truskawkami i orzechami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 989
Składniki:
- 450 g truskawek
- 250 g mielonych orzechów laskowych
- 2 łyżki cukru pudru
- świeża mięta do dekoracji
- Ciasto:
- 700 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniej wody
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Truskawki umyć, odsączyć z wody i obrać je z szypułek. Mielone orzechy zmieszać z cukrem pudrem i przełożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wbić do niej jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobienie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki szklanką. Na wycięte krążki nałożyć truskawki, a nie nałożyć kolejne krążki z ciasta. Wszystko zlepić i uformować z tego kulki ręcznie.
Wrzucić je do rondla z 1,5 gotującej się wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie kulki odcedzić z wody i dodać do orzechów z cukrem pudrem na talerzu. Wszystko udekorować świeżą miętą.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wbić do niej jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobienie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki szklanką. Na wycięte krążki nałożyć truskawki, a nie nałożyć kolejne krążki z ciasta. Wszystko zlepić i uformować z tego kulki ręcznie.
Wrzucić je do rondla z 1,5 gotującej się wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie kulki odcedzić z wody i dodać do orzechów z cukrem pudrem na talerzu. Wszystko udekorować świeżą miętą.
Komentarze (0)