Melon zapiekany z pszenicą, mięsem i spaghetti

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2119
Melon zapiekany z pszenicą, mięsem i spaghetti
fot. indigotimbre / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 30 g makaronu spaghetti
  • 3 łyżki oleju
  • 2 awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 szklanka pszenicy
  • 1 żółty melon
  • 1 czerwona papryka chili
  • 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz owoce umyć i osączyć z wody. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Melona przekroić na połowę, wydrążyć z niego nasiona i wypełnić ugotowanym wcześniej makaronem. Pszenicę opłukać pod bieżącą wodą, zalać ją 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone, doprawić je szczyptą soli, pieprzu, mielonym tymiankiem, kolendrą i smażyć na średnim ogniu do czasu, aż zmieni kolor. Wtedy dodać do tego pokrojoną wcześniej paprykę oraz ugotowana pszenicę. Dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i nałożyć na makaron z melonem. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec do czasu, aż melon będzie miękki. Wówczas wyciągnąć z piekarnika. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miksera. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do pokrojonego awokado. Oba składniki zalać oliwą z oliwek i zmiksować na jednolitą masę Zmiksowane wyłożyć na potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów