Zupa z karczochów

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3427
Zupa z karczochów
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 ml śmietany kremówki
  • 2 karczochy
  • 2 ziemniaki
  • 2 cebule szalotki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Karczochy pokroić na drobne kawałki. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno, przełożyć do garnka i zeszklić na rozgrzanym oleju. Do zeszklonych składników dodać masło i rozpuścić. Następnie wlać do tego 1 l bulionu warzywnego, dodać pokrojone ziemniaki i karczochy, doprawić pieprzem, solą, tartą gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny i gotować na średnim ogniu do miękkości składników. Potem całość ściągnąć z ognia, wlać do zupy śmietanę, wszystko zmiksować mikserem, po czym przelać do naczynia i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów