Zupa krem z brokuła
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1336
Składniki:
- 2 brokuły
- 2 duże ziemniaki
- 1 marchew
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól
- pieprz czarny mielony
- 4 kromki chleba razowego
Opis przygotowania:
Warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody. Brokuły pokroić w różyczki. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej ziemniaki, marchew i brokuły. Całość zalać bulionem warzywnym, wsypać do tego suszoną bazylię i gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, wlać do tego śmietanę, całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu wyciągnąć z tego parę różyczek brokuła i pozostawić je do dekoracji zupy. Natomiast resztę wywaru z warzywami zmiksować mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu wszystko ściągnąć z ognia, przelać do misek, udekorować różyczkami brokuła i podawać z chlebem razowym.
Komentarze (0)