Grzybowa zupa-krem z grzankami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 606
Grzybowa zupa-krem z grzankami
fot. stockfilmstudio (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 g świeżych podgrzybków
  • 100 ml śmietany 18%
  • 100 g grzanek czosnkowych
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 zwykłe bułki
  • 4 łyżki tłuczonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki masła
  • 1 marchewka
  • 1 mały por
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • świeży tymianek do dekoracji

Opis przygotowania:

Bułki przekroić na połowy ostrym nożem i wydrążyć z nich środki. Podgrzybki dokładnie oczyścić i pokroić na małe kawałki. Marchew, por oraz tymianek umyć i odsączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Por pokroić w cienkie talarki. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i razem z pokrojonym wcześniej porem zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Po zeszkleniu dodać do tego pokrojone podgrzybki i oprószyć je suszonym tymiankiem. Składniki w rondlu wymieszać i smażyć przez minutę na średnim ogniu. Potem do tego pokrojoną marchew i zalać to bulionem warzywnym. Całość gotować na średnim ogniu do miękkości warzyw i grzybów.

Następnie wlać do tego śmietanę, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu wszystko ściągnąć z ognia, zmiksować na jednolitą masę i przelać do wydrążonych bułek. Dodać do tego grzanki czosnkowe, posypać tłuczonymi orzechami włoskimi i wszystko udekorować świeżym tymiankiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów