Zupa krem z marchewki i ciecierzycy

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5871
Zupa krem z marchewki i ciecierzycy
fot. duskbabe / elements.envato.com

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy
  • 4 marchewki
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 kromki chleba pszennego
  • 2 łyki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Marchew oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Marchew obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Natkę zielonej pietruszki drobno posiekać. Ciecierzycę przełożyć do rondla zalać ją bulionem warzywnym i moczyć przez 2 godziny. Następnie czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku z cebulą wsypać mielony kmin rzymski, mielone nasiona kolendry, wymieszać i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Po tym czasie wlać do tego namoczoną wcześniej ciecierzycę i dodać pokrojoną marchew. Całość gotować do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną zupę doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzem, mieloną ostrą papryką chili i dobrze wymieszać. Następnie wszystko ściągnąć z ognia, zmiksować mikserem i przełożyć do miski. Gotową zupę skropić sokiem z cytryny, posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki i podawać z chlebem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów