Wegańskie trufle

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 818
Wegańskie trufle
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • Trufle:
  • 300 g tłuczonych orzechów laskowych
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżek kakao
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • Polewa:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • Posypka:
  • 2 łyżki wiórek kokosowych

Opis przygotowania:

Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przełożyć je do miski i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Mleko kokosowe doprowadzić do wrzenia w rondlu na średnim ogniu, po czym przelać je do rozpuszczonej masy czekoladowej. Składniki te dobrze wymieszać, po czym wsypać do nich tłuczone orzechy, mielony cynamon i kakao. Wlać do tego olej kokosowy, syrop klonowy, dobrze wymieszać, nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki, aby rozpuszczona wcześniej czekolada zastygła. Kiedy to nastąpi, wszystko wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i łyżką do lodów uformować z tego małe kulki.

Przygotować polewę: czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przełożyć je do miski, wlać do tego olej roślinny i mieszając na małym ogniu, rozpuścić to na płynną masę. Polać nią uformowane kulki, po czym posypać wiórkami kokosowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów