Panelle
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3658
Składniki:
- 3 szklanki mąki z ciecierzycy
- 2 bułki z sezamem
- 1 szklanka letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 cytryna do dekoracji
- pieprz
- natka zielonej pietruszki
- olej słonecznikowy do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki dokładnie umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Mąkę z ciecierzycy przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać letnią wodę i dodać pokrojoną wcześniej natkę zielonej pietruszki. Całość oprószyć pieprzem i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 5 mm, pociąć je na kwadraty, wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone osączyć z tłuszczu. Bułkę z sezamem przekroić w poprzek i wyłożyć ja upieczonym ciastem. Całość przełożyć na talerz i udekorować pokrojoną cytryną.
Komentarze (0)