Tort truskawkowo-jagodowy
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: trudne
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1415
Składniki:
- 300 g truskawek
- 1 szklanka jagód
- Biszkopt:
- 170 g cukru
- 130 g mąki pszennej
- 90 ml wody
- 20 g kakao
- 5 białek jaj
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka świeżo otartej skórki cytrynowej
- 1 łyżka oleju roślinnego
- Krem:
- 250 ml mleka 2%
- 250 ml śmietany 32%
- 60 g cukru
- 30 g masła
- 4 g żelatyny spożywczej
- 2 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- Masa marcepanowa
- 200 g mielonych migdałów
- 180 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z truskawek
Opis przygotowania:
Przygotować biszkopt: mąkę wymieszać w misce z połową cukru, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz kakao. Żółtka roztrzepać widelcem ze startą skórką cytrynową oraz ekstraktem waniliowym i przelać je do wymieszanych suchych składników w misce. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Białka ubić mikserem z pozostałym cukrem na puszystą pianę. Do masy z kakao dodać stopniowo ubitą pianę z białek, cały czas miksując, aż do wyczerpania składnika.
Następnie wszystko przełożyć do tortownicy, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 160°C i piec na rumiany kolor. Upieczenie biszkoptu sprawdzać patyczkiem (jeżeli ciasto się do niego przylepia, to należy piec dalej). Po upieczeniu biszkopt wyciągnąć z piekarnika oraz tortownicy i przestudzić. Następnie przekroić go ostrym nożem na trzy plastry.
Przygotować krem: mleko przelać do rondla, wlać do tego ekstrakt waniliowy, dodać masło i razem doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Do miski wsypać mąkę, cukier, wbić jajko, wymieszać, po czym wlać do tego stopniowo ugotowane wcześniej mleko z masłem i ponownie wymieszać. Postawić to na małym ogniu i ogrzewać do chwili, aż całość zacznie gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia, przestudzić i włożyć do lodówki.
Po godzinie krem wyciągnąć z lodówki. Żelatynę zalać zimną wodą i namaczać przez 5 minut. Po namoknięciu żelatyny, wymieszać dobrze krem, wlać do niego namokniętą żelatynę i ponownie całość wymieszać. Śmietaną ubić mikserem na sztywną pianę, dodać ją do całości i zmiksować mikserem na jednolitą masę.
Plastry upieczonego wcześniej biszkoptu przełożyć do tortownicy i nałożyć na nie przygotowany krem. Dodać do tego truskawki i jagody. Wszystko wyrównać łopatką i wstawić do lodówki, aby krem stężał. Wtedy wyciągnąć ciasto z lodówki.
Przygotować masę marcepanową: do miski wsypać mielone migdały, cukier puder i wlać do tego sok truskawkowy. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę, przełożyć na papier do pieczenia na stolnicy, rozwałkować ją na grubość 2 mm i nałożyć na górę ciasta.
Tort wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Następnie wszystko przełożyć do tortownicy, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 160°C i piec na rumiany kolor. Upieczenie biszkoptu sprawdzać patyczkiem (jeżeli ciasto się do niego przylepia, to należy piec dalej). Po upieczeniu biszkopt wyciągnąć z piekarnika oraz tortownicy i przestudzić. Następnie przekroić go ostrym nożem na trzy plastry.
Przygotować krem: mleko przelać do rondla, wlać do tego ekstrakt waniliowy, dodać masło i razem doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Do miski wsypać mąkę, cukier, wbić jajko, wymieszać, po czym wlać do tego stopniowo ugotowane wcześniej mleko z masłem i ponownie wymieszać. Postawić to na małym ogniu i ogrzewać do chwili, aż całość zacznie gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia, przestudzić i włożyć do lodówki.
Po godzinie krem wyciągnąć z lodówki. Żelatynę zalać zimną wodą i namaczać przez 5 minut. Po namoknięciu żelatyny, wymieszać dobrze krem, wlać do niego namokniętą żelatynę i ponownie całość wymieszać. Śmietaną ubić mikserem na sztywną pianę, dodać ją do całości i zmiksować mikserem na jednolitą masę.
Plastry upieczonego wcześniej biszkoptu przełożyć do tortownicy i nałożyć na nie przygotowany krem. Dodać do tego truskawki i jagody. Wszystko wyrównać łopatką i wstawić do lodówki, aby krem stężał. Wtedy wyciągnąć ciasto z lodówki.
Przygotować masę marcepanową: do miski wsypać mielone migdały, cukier puder i wlać do tego sok truskawkowy. Całość zmiksować mikserem na jednolitą masę, przełożyć na papier do pieczenia na stolnicy, rozwałkować ją na grubość 2 mm i nałożyć na górę ciasta.
Tort wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Komentarze (0)