Wegańskie muffiny z fasoli i migdałów

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 825
Wegańskie muffiny z fasoli i migdałów
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 500 g ciasta filo
  • 400 g czarnej fasoli
  • 200 g mielonych migdałów
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 0,5 łyżeczki przypraw do fasoli
  • sól
  • świeża bazylia do dekoracji

Opis przygotowania:

Suszoną żurawinę sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Bazylię umyć i odsączyć z wody. Fasolę czarną opłukać pod bieżącą wodą, przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i zmiksować na jednolitą masę. Do zmiksowanej masy fasolowej wsypać mielone migdały, przyprawę do fasoli, sparzoną wcześniej żurawinę i wlać do tego olej słonecznikowy.

Całość wymieszać, po czym zawinąć w ciasto filo i przełożyć do wysmarowanych masłem klarowanym foremek do pieczenia. Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec przez 15-20 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i foremek, lekko przestudzić, a następnie udekorować suszoną żurawiną i świeżą bazylią.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów