Muffiny jagodowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: ponad 6 os.
  • Odsłony: 3624
Muffiny jagodowe
fot. kludgebox / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 30-40 dag cukru
  • 250 ml maślanki
  • 2 jaja
  • 1 łyżka skórki pomarańczowej
  • 40 dag jagód lub borówek amerykańskich (mogą być mrożone)
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Wgłębienia w formie (12 ciastek) na muffinki grubo posmaruj masłem. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i cukrem. Jaja ubij trzepaczką, wymieszaj z maślanką i skórką z pomarańczy. Następnie płynne składniki połącz z sypkimi i wymiesza. Dodaj umyte, osuszone owoce i znów wymieszaj. Masą napełnij foremki do 2/3 wysokości. Piecz przez około 35 minut. Pod koniec pieczenia sprawdź, czy ciasto jest także w środku dobrze upieczone. Smacznego.

Autor: magdam

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów