Rajma Chawal
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3103
Składniki:
- 400 g czerwonej fasoli
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 szklanka ryżu
- 1 czerwona cebula
- 1 zielona papryka chili
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 0,5 łyżeczki mielonego kopru
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Fasolę zalać zalać trzema szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 3 godziny. Po tym czasie ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić (wody z gotowanej fasoli nie wylewać). Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Pomidory pokroić w drobno. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Imbir obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników wsypać mielony koper, kolendrę, kardamon, cynamon, kurkumę i dodać tarty imbir. Dokładnie wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Do smażonych składników dodać pokrojoną paprykę chili i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Następnie dodać do tego pokrojone wcześniej pomidory, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i wlać 2 szklanki wody z gotowanej fasoli. Dodać również ugotowaną fasolę i wlać sok cytrynowy. Całość doprawić do smaku przyprawami (jeśli trzeba), ponownie wymieszać i zagotować Po zagotowaniu wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć na ugotowany ryż.
Komentarze (0)