Tort urodzinowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1552
Składniki:
- 20 okrągłych biszkoptów
- 8 wisienek koktajlowych
- 3 kiwi
- 1 łyżka masła do wysmarowania tortownicy
- Ciasto:
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżki ciemnego kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 szklanki letniego mleka
- 0,5 łyżeczki soli
- Nadzienie:
- 200 g dżemu z czarnej porzeczki
- Polewa:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka cukru pudru
Opis przygotowania:
Kiwi umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i kakao. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać mleko, ekstrakt waniliowy, olej i całość miksować mikserem przez 2 minuty na wysokich obrotach. Zmiksowane składniki przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy, po czym wstawić je do rozgrzanego piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec przez 35 minut. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz tortownicy, przestudzić i przekroić je w poprzek na dwie połówki.
Następnie przekrojone ciasto wysmarować dżemem z czarnej porzeczki, potem nałożyć je na siebie, docisnąć ręcznie i wyłożyć na talerz. Na boki ciasta dodać okrągłe biszkopty.
Przygotować polewę: czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przełożyć ją do rondla i rozpuścić na płynną masę. Do rozpuszczonej czekolady dodać masło, wsypać cukier puder, całość dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i polać tym ciasto wraz z biszkoptami na talerzu. Wszystko pozostawić do zastygnięcia czekolady, a następnie udekorować pokrojonym kiwi, wisienkami koktajlowymi i ozdobnymi świeczkami.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i kakao. Do wymieszanych składników wbić jajka, wlać mleko, ekstrakt waniliowy, olej i całość miksować mikserem przez 2 minuty na wysokich obrotach. Zmiksowane składniki przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy, po czym wstawić je do rozgrzanego piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec przez 35 minut. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz tortownicy, przestudzić i przekroić je w poprzek na dwie połówki.
Następnie przekrojone ciasto wysmarować dżemem z czarnej porzeczki, potem nałożyć je na siebie, docisnąć ręcznie i wyłożyć na talerz. Na boki ciasta dodać okrągłe biszkopty.
Przygotować polewę: czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przełożyć ją do rondla i rozpuścić na płynną masę. Do rozpuszczonej czekolady dodać masło, wsypać cukier puder, całość dokładnie wymieszać, ściągnąć z ognia i polać tym ciasto wraz z biszkoptami na talerzu. Wszystko pozostawić do zastygnięcia czekolady, a następnie udekorować pokrojonym kiwi, wisienkami koktajlowymi i ozdobnymi świeczkami.
Komentarze (0)