Placki serowe z miodem i śmietaną
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1113
Składniki:
- 300 ml kwaśnej śmietany kremówki
- 200 ml płynnego miodu wielokwiatowego
- 4 łyżki oleju
- 1 szklanka jagód
- 1 szklanka malin
- świeża mięta do dekoracji
- Ciasto:
- 260 g białego twarogu
- 100 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Maliny, jagody oraz miętę umyć i odsączyć z wody. Przygotować ciasto: jajka wbić do miski, wsypać do nich cukier i ubić mikserem. Po ubiciu wsypać do tego stopniowo mąkę, cały czas ubijając, aż do wyczerpania składnika. Dodać do tego twaróg i szczyptę soli. Całość dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Następnie rozgrzać mocno olej na patelni i łyżką nałożyć na to zmiksowane ciasto. Wszystko smażyć z obu stron na rumiany kolor na średnim ogniu. Po usmażeniu ściągnąć z ognia wyłożyć na talerz i polać płynnym miodem wielokwiatowym. Następnie wszystko posypać jagodami, malinami, udekorować świeżą miętą i podawać z kwaśną śmietaną.
Komentarze (0)