Tort Dobosa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 547
Tort Dobosa
fot. balise42 (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 800 g kajmaku z puszki
  • 600 g orzechów nerkowca
  • Ciasto:
  • 6 jaj
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywna pianę, a żółtka ubić mikserem z cukrem i ekstraktem waniliowym do białości. Po ubiciu stopniowo dodać je do ubitej wcześniej piany z białek, cały czas miksując. Następnie wsypać do tego mąkę ze szczyptą soli i całość ponownie zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć ją na narysowane 4 koła na papierze do pieczenia na blasze do pieczenia i całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Wszystko piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Następnie kajmakiem wysmarować wszystkie upieczone krążki z ciasta, nałożyć jedno na drugie i dobrze docisnąć ręcznie do siebie. Po dociśnięciu wysmarować kajmakiem boki ciasta i oblepić je orzechami nerkowca.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów