Ryż z pieczarkami i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2720
Składniki:
- 20 g pieczarek
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka ryżu
- 1 cebula
- 1 mały seler
- 1 ćwiartka białej kapusty
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Kapustę i seler umyć. Seler pokroić w plastry, po czym razem gotować do miękkości w niewielkiej ilości osolonej wody i odcedzić. Pieczarki oczyścić, cebulę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać pieczarki i smażyć przez 1,5 minuty. Następnie dodać do tego ryż i ugotowane warzywa. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku przyprawami. Smażyć przez kolejne 1,5 minuty, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)