Ryż z pieczarkami i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2720
Ryż z pieczarkami i warzywami
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 20 g pieczarek
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • 1 mały seler
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Kapustę i seler umyć. Seler pokroić w plastry, po czym razem gotować do miękkości w niewielkiej ilości osolonej wody i odcedzić. Pieczarki oczyścić, cebulę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać pieczarki i smażyć przez 1,5 minuty. Następnie dodać do tego ryż i ugotowane warzywa. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku przyprawami. Smażyć przez kolejne 1,5 minuty, po czym ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów