Pignoli (ciastka)
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1066
Składniki:
- 4 białka jaj
- 2 szklanki mielonych migdałów
- 1,5 szklanki orzeszków pinii
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Białka jaj ubijać mikserem z cukrem pudrem, aż do uzyskania piany. Potem wsypać stopniowo do tego mielone migdały, wlać ekstrakt waniliowy i razem zmiksować na jednolitą masę. Z całości uformować ręcznie małe kulki, przełożyć je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczyć. Górę ciasta wyłożyć orzeszkami pinii. Następnie wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i wyłożyć na talerz.
Komentarze (1)
Smakowite