Ryż zapiekany z pieczarkami i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2351
Składniki:
- 20 g pieczarek
- 3 szklanki ryżu
- 3 marchewki
- 2 łyżki masła
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz czarny
Opis przygotowania:
Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 6 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Marchew obrać ze skóry, zalać 3 szklankami wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzoną pokroić w cienkie krążki i dodać do ugotowanego ryżu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać oczyszczone z błony oraz pokrojone w plastry pieczarki i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Składniki oprószyć pieprzem oraz szczyptą soli, wymieszać, po czym ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia. Składniki w formie należy ugnieść łyżką, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec przez 35 minut.
Komentarze (0)