Ryż z warzywami, awokado i nasionami lnu w sosie pomidorowo-jabłkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 822
Ryż z warzywami, awokado i nasionami lnu w sosie pomidorowo-jabłkowym
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g zielonych szparagów
  • 300 ml soku z pomidorów
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 słodkie jabłka
  • 2 łyżki nasion lnu
  • 2 szklanki kleistego ryżu
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • sól
  • pęczek zielonego szczypiorku

Opis przygotowania:

Warzywa, oraz owoce umyć i odsączyć z wody. Nasiona lnu sparzyć wrzącą wodą na sicie i odsączyć z jej nadmiaru. Szczypiorek drobno posiekać. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odparować i wyłożyć na talerz.

Szparagi przełożyć do kolejnego rondla, zalać je lekko osolona wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu szparagi odcedzić i dodać do ryżu na talerzu. Potem jabłka obrać ze skóry, usunąć z nich gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kostkę i przełożyć na patelnię.

Do miąższu z jabłek wlać sok pomidorowy i razem doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, po czym przelać do ryżu ze szparagami.

Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w cienkie plastry i dodać do całości.

Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem oraz sparzonymi wcześniej nasionami lnu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów