Przegrzebki z rukolą i sosem czosnkowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2040
Składniki:
- 8 mrożonych przegrzebek z muszlami
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pęczek rukoli
- 1 łyżeczka przypraw do ryb
- szczypta suszonego szafranu
- sól
- pieprz
- Na sos czosnkowy:
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Przegrzebki rozmrozić, odciąć od muszli i razem z odciętymi muszlami dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Następnie muszle osuszyć i wyłożyć na talerz. Przegrzebki oprószyć pieprzem, solą, przyprawą do ryb i smażyć z obu stron na rumiany na rozgrzanej oliwie na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i przełożyć na muszle na talerzu. Rukolę opłukać, osączyć z wody i dodać do składników.
Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miseczki. Wlać do tego jogurt naturalny, dodać majonez, wsypać cukier oraz sól i całość dokładnie rozetrzeć widelcem. Roztartymi składnikami polać przegrzebki. Gotową potrawę przed podaniem posypać szczyptą szafranu.
Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i przełożyć do miseczki. Wlać do tego jogurt naturalny, dodać majonez, wsypać cukier oraz sól i całość dokładnie rozetrzeć widelcem. Roztartymi składnikami polać przegrzebki. Gotową potrawę przed podaniem posypać szczyptą szafranu.
Komentarze (0)