Przegrzebki w sosie czosnkowym
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 8283
Składniki:
- 6 mrożonych przegrzebek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- natka zielonej pietruszki
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz
- Na sos czosnkowy:
- 2 główki czosnku
- 2 pomidorki cherry
- 2 łyżki masła
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Szczypiorek oraz pomidorki pokroić drobno. Przygotować sos czosnkowy: czosnek obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Następnie masło stopić na patelni, dodać pokrojony czosnek, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i zeszklić na średnim ogniu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone pomidorki i smażyć pod przykryciem przez 1,5 minuty. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Przegrzebki rozmrozić, odciąć od muszli, oczyścić i dokładnie umyć. Potem rozgrzać oliwę na patelni, dodać do przegrzebki, doprawić je do smaku pieprzem oraz solą i smażyć do czasu, aż się przyrumienią z obu stron. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do całości. Potrawę posypać pokrojonym szczypiorkiem oraz natką zielonej pietruszki.
Komentarze (2)
Dwie główki czosnku do sześciu przegrzebków? "rozgrzać oliwę, dodać do przegrzebki i smażyć". Ani to po polsku, ani z sensem...
Tak 2 główki czosnku do 6 przegrzebek nie inaczej