Papryka faszerowana brązowym ryżem, rodzynkami i czekoladą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 851
Składniki:
- 400 b brązowego ryżu
- 300 g gorzkiej czekolady
- 200 g rodzynek
- 4 czerwone słodkie papryki
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 szklanka wrzącej wody
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- sól
Opis przygotowania:
Paprykę umyć, odsączyć z wody, przekroić ją w górnej jej części i wydrążyć z niej środki. Ryż brązowy opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie, odsączyć z nadmiaru wody i dodać do ugotowanego wcześniej ryżu. Następnie wsypać do tego mielony cynamon, brązowy cukier i dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu całość przełożyć do wydrążonych papryk. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do miski, rozpuścić na płynną masę na małym ogniu i polać nią całość.
Komentarze (0)