Papryka faszerowana brązowym ryżem, rodzynkami i czekoladą

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 684
Papryka faszerowana brązowym ryżem, rodzynkami i czekoladą
fot. Alex9500 (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 b brązowego ryżu
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 200 g rodzynek
  • 4 czerwone słodkie papryki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • sól

Opis przygotowania:

Paprykę umyć, odsączyć z wody, przekroić ją w górnej jej części i wydrążyć z niej środki. Ryż brązowy opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Rodzynki sparzyć wrzącą wodą na sicie, odsączyć z nadmiaru wody i dodać do ugotowanego wcześniej ryżu. Następnie wsypać do tego mielony cynamon, brązowy cukier i dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu całość przełożyć do wydrążonych papryk. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do miski, rozpuścić na płynną masę na małym ogniu i polać nią całość.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów