Czarny ryż w pesto z paluszkami surimi

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3145
Czarny ryż w pesto z paluszkami surimi
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 10 dag zielonej fasolki szparagowej
  • 6 paluszków krabowych surimi
  • 5 dag tartego parmezanu
  • 5 dag tłuczonych orzeszków pinii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki mielonej bazylii
  • 1 szklanka czarnego ryżu
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i przełożyć na talerz. Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, zalać niewielką ilością lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do ryżu. Paluszki surimi wrzucić na 3 minuty do wrzącej wody, odcedzić, dodać tłuczone orzeszki pinii, szczyptę soli, pieprzu oraz tarty parmezan (1 łyżkę parmezanu zostawić do posypania potrawy), po czym dokładnie rozetrzeć i dodać do pozostałych składników. Całość posypać pozostawionym parmezanem i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów