Papryka nadziewana soczewicą i żółtkiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 798
Papryka nadziewana soczewicą i żółtkiem
fot. stockimagefactory (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g soczewicy z puszki
  • 4 zielone słodkie papryki
  • 4 żółtka jaj
  • 2 łyżki grubo startego parmezanu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 marchew
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i odsączyć z wody. Papryki przekroić w górnej ich części i wydrążyć z nich środki. Marchew obrać ze skóry, wrzucić do rondla z 3 szklankami wody i ugotować ją do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Soczewicę odsączyć z zalewy, wymieszać ją z pokrojoną wcześniej cebulą, po czym napełnić tym wydrążone papryki.

Następnie rozgrzać olej na patelni i wsypać do niego bułkę tartą. Dodać do tego żółtka jaj i dokładnie wymieszać. Żółtka smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia, pokroić na małe kawałki i posypać nimi całość.

Wszystko posypać startym parmezanem, udekorować natką zielonej pietruszki oraz gotowaną marchewką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów