Papryka nadziewana soczewicą i żółtkiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1169
Składniki:
- 400 g soczewicy z puszki
- 4 zielone słodkie papryki
- 4 żółtka jaj
- 2 łyżki grubo startego parmezanu
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 czerwona cebula
- 1 marchew
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i odsączyć z wody. Papryki przekroić w górnej ich części i wydrążyć z nich środki. Marchew obrać ze skóry, wrzucić do rondla z 3 szklankami wody i ugotować ją do miękkości. Po ugotowaniu marchew odcedzić i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Soczewicę odsączyć z zalewy, wymieszać ją z pokrojoną wcześniej cebulą, po czym napełnić tym wydrążone papryki.
Następnie rozgrzać olej na patelni i wsypać do niego bułkę tartą. Dodać do tego żółtka jaj i dokładnie wymieszać. Żółtka smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia, pokroić na małe kawałki i posypać nimi całość.
Wszystko posypać startym parmezanem, udekorować natką zielonej pietruszki oraz gotowaną marchewką.
Następnie rozgrzać olej na patelni i wsypać do niego bułkę tartą. Dodać do tego żółtka jaj i dokładnie wymieszać. Żółtka smażyć na średnim ogniu do chwili, aż się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia, pokroić na małe kawałki i posypać nimi całość.
Wszystko posypać startym parmezanem, udekorować natką zielonej pietruszki oraz gotowaną marchewką.
Komentarze (0)