Sałatka z papryką nadziewaną
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2241
Składniki:
- 30 w wędzonego boczku
- 30 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżki oleju
- 2 czerwone papryki
- 2 marchewki
- 1 szklanka ryżu
- 1 cebula
- 1 kapusta pekińska
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę pekińską pokroić na kawałki i wyłożyć do miski. Boczek pokroić w kostkę, po czym zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać do wyłożonej kapusty pekińskiej. Składniki oprószyć pieprzem oraz solą, zalać jogurtem naturalnym i dokładnie wymieszać. Wymieszane przełożyć na talerz. Paprykę przekroić w górnej części i pozbawić nasion. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną w drobną kostkę marchew i smażyć na średnim ogniu przez 2,5 minuty. Potem smażone składniki ściągnąć z ognia i wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem. Wymieszanymi składnikami napełnić wydrążone papryki. Nadziane papryki wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C i piec, do czasu, aż papryka będzie miękka. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i dodać do całości.
Komentarze (0)