Sałatka z papryką nadziewaną

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2241
Sałatka z papryką nadziewaną
fot. pelican / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 w wędzonego boczku
  • 30 ml jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 czerwone papryki
  • 2 marchewki
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • 1 kapusta pekińska
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Kapustę pekińską pokroić na kawałki i wyłożyć do miski. Boczek pokroić w kostkę, po czym zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać do wyłożonej kapusty pekińskiej. Składniki oprószyć pieprzem oraz solą, zalać jogurtem naturalnym i dokładnie wymieszać. Wymieszane przełożyć na talerz. Paprykę przekroić w górnej części i pozbawić nasion. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną w drobną kostkę marchew i smażyć na średnim ogniu przez 2,5 minuty. Potem smażone składniki ściągnąć z ognia i wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem. Wymieszanymi składnikami napełnić wydrążone papryki. Nadziane papryki wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C i piec, do czasu, aż papryka będzie miękka. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów