Napoleonka z buraka i jogurtu

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1925
Napoleonka z buraka i jogurtu
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 burak pastewny
  • pęczek szczypiorku
  • oliwa do głębokiego smażenia smażenia

Opis przygotowania:

Buraka pastewnego oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno. Następnie buraka obrać ze skóry, pokroić na 1 cm plastry i oprószyć solą. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać do tego plastry buraka i smażyć z obu stron do miękkości. Usmażone osaczyć z tłuszczu i polać sokiem z limonki. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i zmiksować z jogurtem naturalnym. Zmiksowane składniki wyłożyć na plastry smażonego buraka, po czym przełożyć jedno na drugie i wyłożyć na talerz. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów