Napoleonka z buraka i jogurtu
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1925
Składniki:
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 burak pastewny
- pęczek szczypiorku
- oliwa do głębokiego smażenia smażenia
Opis przygotowania:
Buraka pastewnego oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Szczypiorek pokroić drobno. Następnie buraka obrać ze skóry, pokroić na 1 cm plastry i oprószyć solą. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać do tego plastry buraka i smażyć z obu stron do miękkości. Usmażone osaczyć z tłuszczu i polać sokiem z limonki. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i zmiksować z jogurtem naturalnym. Zmiksowane składniki wyłożyć na plastry smażonego buraka, po czym przełożyć jedno na drugie i wyłożyć na talerz. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)